Ondernemers die door de coronacrisis hun btw niet kunnen betalen, hebben nog tot 13 juni de tijd om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen. Dat meldt de Belastingdienst.

Afgelopen maand ontvingen veel ondernemers een naheffingsaanslag omdat zij hun btw-aangifte nog niet hadden betaald. Dit zijn er vanwege de mogelijkheid van betalingsuitstel door de coronacrisis ruim 291.000; bijna dubbel zoveel als gebruikelijk bij de kwartaalaangifte, zo constateert de Belastingdienst.

De deadline voor de btw-betaling loopt eind deze week af. Er is de mogelijkheid om uitstel aan te vragen. Dat kan nog tot 13 juni, per brief of via een formulier op de website van de Belastingdienst. De boete voor de te late btw-betaling wordt automatisch geschrapt nadat uitstel van betaling is verleend.

Btw-aangifte niet of te laat gedaan

Ondernemers die nog geen btw-aangifte hebben gedaan of deze te laat hebben ingediend, hebben eveneens een naheffingsaanslag ontvangen. Ook zij kunnen uitstel van betaling aanvragen. Daarvoor moeten ze eerst btw-aangifte doen.

Een eventuele boete voor een te late aangifte wordt niet geschrapt. De checklist naheffingsaanslag van de Belastingdienst geeft aan hoe ondernemers alsnog btw-aangifte kunnen doen en welke voorwaarden voor hen gelden.

Langer uitstel nodig

Voor sommige ondernemers kan blijken dat betalingsuitstel van drie maanden niet voldoende is. In dat geval kunnen zij op voorwaarden verlenging van betalingsuitstel aanvragen. Lees hierover meer in het Dossier Coronavirus.

Vanaf de tweede helft van juni biedt de Belastingdienst via zijn website een online formulier aan, waarmee de verlenging kan worden aangevraagd. Ondernemers die daar niet op willen wachten, kunnen nu al per brief hun verzoek doen.

Bron: Belastingdienst

Focus: Focus

Rubriek: Omzetbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Informatiesoort: Nieuws

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

  858
Gerelateerde artikelen