Nederlandse burgers en consumenten dreigen juridisch op achterstand te worden gezet, omdat de wet voor het oplossen van massaschades dreigt te verzanden in veel te lange procedures, schrijft het FD. Deze wet, de Wamca, moest mensen met relatief kleine schades collectief meer mogelijkheden geven om die terug te claimen bij bedrijven en overheden. In dit soort zaken gespecialiseerde advocaten verenigen zich nu om hiervoor aandacht te vragen.

"De wet was juist bedoeld om mensen beter en sneller toegang tot het recht te geven, maar bijna vier jaar na de invoering is nog geen enkele procedure aan een inhoudelijke behandeling toe", zegt Koen Rutten van advocatenkantoor Finch uit Utrecht, onder meer gespecialiseerd in dit soort massaclaims. "De bedoeling was dat de Wamca dit soort zaken eenvoudiger zou maken en dus ook zou versnellen, maar dat dreigt nu toch te mislukken."

Sinds de invoering van de nieuwe claimwet in 2020 leek er juist een nieuwe stroom claims op gang te komen. Een reeks aan stichtingen bond onder meer al de strijd aan met grote techbedrijven als Amazon, TikTok, Google, X Corp., Oracle en Salesforce over het schenden van de privacyregels en het stiekem doorverkopen van persoonsgegevens.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht, Ondernemingsrecht

220

Gerelateerde artikelen