Cruisepassagiers die een bezoek brengen aan Amsterdam moeten vanaf volgend jaar toeristenbelasting betalen. Het stadsbestuur wil 8 euro per dag per persoon heffen. De belasting is nieuw voor deze groep toeristen. De hoofdstad verwacht hiermee jaarlijks 2 miljoen euro op te strijken.
Tot nu toe werd alleen toeristenbelasting gerekend voor hotelovernachtingen. Het voorstel maakt deel uit van de aanpak om de drukte in de stad beter te beheersen. Door het opleggen van belasting aan passagiers van zee- en riviercruises, dragen die financieel een steentje bij aan de stad.
 
,,Cruisepassagiers betalen nu geen toeristenbelasting terwijl zij wel in de stad overnachten, maar dan niet in een hotel maar op een schip'', zegt verantwoordelijk wethouder Udo Kock. ,,Om cruisepassagiers ook een bijdrage te vragen voor het verblijf in Amsterdam, voeren we deze nieuwe dagtoeristenbelasting van 8 euro per persoon per dag in.''
 
Uit cijfers van het Havenbedrijf, dat de belasting gaat innen, blijkt dat jaarlijks zo'n 250.000 cruisepassagiers Amsterdam aandoen. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

9

Gerelateerde artikelen