Zes politieke partijen willen de assurantiebelasting fors verhogen. Dit blijkt uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau (CPB). Het is zeer opmerkelijk dat over deze verhoging in geen van de verkiezingsprogramma's woordelijk wordt gerept, terwijl het hier toch een forse stijging betreft.

PvdA, D66, GroenLinks en SGP willen het huidige tarief van de assurantiebelasting van 9,7 procent gelijk trekken met het per 1 oktober geldende algemene BTW tarief van 21 procent. Dit betekent een belastingverhoging van 1,3 miljard euro. SP mikt op een tarief van 15,5 procent wat de schatkist 700 miljoen euro extra zou moeten opleveren, terwijl het CDA een taakstellende verhoging van 500 miljoen euro in de financiële paragraaf heeft opgenomen.

Bankenbelasting

In de Haagse wandelgangen wordt gefluisterd dat de banken een bankenbelasting voor de kiezen hebben gehad en dat de verzekeraars dus ook wel een heffing tegemoet konden zien. Toch zal deze belasting uiteindelijk bij de consument neerslaan.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Dossiers: Prinsjesdag 2012

0

Gerelateerde artikelen