De belastingschuld die ondernemers in de coronacrisis hebben opgebouwd, is in sommige branches een molensteen om hun nek. Kledingwinkels, schoenenwinkels, cateraars, uitzendbureaus, beveiligingsbedrijven en hotels zijn straks één tot vier jaarwinsten kwijt om hun schuld bij de fiscus af te betalen.

Dat blijkt volgens De Telegraaf en het FD uit cijfers van ABN Amro en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal is de uitgestelde belasting opgelopen tot zo’n 16 miljard euro. Een op de tien bedrijven heeft vanwege de crisis geen belasting betaald. "De verschillen tussen de branches en tussen bedrijven zijn groot", aldus ABN Amro-econoom Franka Rolvink Couzy. "De situatie is voor sommige branches zorgelijk."

Van de kledingwinkels heeft ongeveer een derde een belastingschuld opgebouwd van gemiddeld bijna een ton. Ook in de horeca konden talloze ondernemers hun belastingen niet meer betalen. Alle grote cafés hebben belastinguitstel aangevraagd. "Als die bedrijven vele maanden aan winst kwijt zijn om hun schulden af te betalen, dan gaan ze langzaam kapot", reageert Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersclub MKB-Nederland in de Telegraaf.

Het ABN Amro-onderzoek gaat alleen over belastingschulden. Sommige ondernemers hebben daarnaast andere verplichtingen opgebouwd. "Denk aan horecabedrijven die een regeling hebben getroffen met hun huurbaas. Soms moeten zij de verleende korting later terugbetalen", zegt Rolvink Couzy in het FD. "Andere ondernemers hebben geld geleend bij familieleden."

Geen kwijtschelding

Opvallend is dat navraag bij enkele klanten van ABN Amro in de geplaagde sectoren leerde dat die tegen belastingkwijtschelding zijn. Dat zou te veel aan de belastingmoraal tornen, menen deze ondernemers. "Zij vinden dat in kwijtschelding iets oneerlijks zit", zegt Rolvink Couzy. "Daarmee help je de ondernemers niet die hun belastingen wel betaald hebben, maar elders schulden hebben opgebouwd."

Oproep tot verlenging uitstel

De Belastingdienst heeft enige weken geleden ondernemers dringend geadviseerd om het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis te verlengen. De dienst stuurde hierover een brief naar belanghebbenden. Het gaat om ondernemers die voor drie maanden bijzonder uitstel van betaling hebben gekregen en na deze drie maanden niet alle belastingen hebben betaald. De mogelijkheid van verlenging van het bijzonder uitstel kan tot en met 30 juni 2021. In het Dossier Coronavirus staan de voorwaarden voor verlenging.

Het onderzoek van ABN AMRO is integraal beschikbaar en per branche ingedeeld.

Bron: Telegraaf/FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

Dossiers: Corona

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen