De Braziliaanse overheid eist 350 miljoen euro van tabaksgigant British American Tobacco (BAT) wegens belastingontduiking. De constructies liepen via Nederland, door Brazilië uit fiscaal oogpunt op een 'grijze lijst' geplaatst. Uit onderzoek van het journalistencollectief The Investigative Desk blijkt dat wegsluizen van de Braziliaanse winsten gebeurde met behulp van een zusterbedrijf in Nederland, de vennootschap Yolanda Netherlands BV.

BAT ligt in Nederland eveneens onder vuur. In september is een procedure gestart tegen de tabaksfabrikant bij Rechtbank Noord-Holland. De Belastingdienst eist een recordboete van 1,2 miljard euro van BAT wegens vermeende belastingontwijking tussen 2003 en 2016. In Brazilië verdenkt de fiscus de BAT-dochter Souza Cruz van illegaal omzeilen van winstbelasting in de periode 2004-2012. De juridische claim is opgelopen tot omgerekend 350 miljoen euro, vermeldt BAT in zijn jongste jaarverslag, over 2019

Yolanda Netherlands BV, gevestigd in Amstelveen, speelde een sleutelrol in de fiscale constructies die Souza Cruz hanteerde. Vanaf 2011 maakte BAT stapsgewijs een eind aan de fiscale constructie. Souza Cruz werd onder de Britse tak van het BAT-concern gebracht, het Amstelveense dochterbedrijf Yolanda Netherlands werd in 2015 opgeheven.

Saillant detail aan de Braziliaanse rechtszaak is dat Nederland al in 2010 door de Braziliaanse regering op een 'grijze lijst' is geplaatst. Die lijst wees jurisdicties aan die Brazilië ziet als voordelige belastingregimes. Dat Brazilië Nederland op een lijst met twijfelachtige fiscale regimes heeft geplaatst, is volgens het ministerie van Financiën niet terecht. Nederland verzocht de Braziliaanse regering al in 2010 om van die lijst geschrapt te worden, maar zonder succes. Brazilië bevestigde de kwalijke positie van Nederland in 2015.

Volgens een woordvoerder van Financiën is de discussie met de Brazilianen over de grijze lijst nog altijd gaande, zo schrijft NRC.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

4

Gerelateerde artikelen