De top van de Douane heeft een grootschalig onderzoek naar de omvang van corruptie door eigen medewerkers in de Rotterdamse haven tegengehouden. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen bij ministeries en opsporingsinstanties tegen RTL Nieuws.

Onderzoekers stuitten op 'signalen' dat bij grote aantallen douaniers sprake is van mogelijke corruptie, integriteitsschendingen en samenwerking met georganiseerde criminaliteit. Het gaat onder meer om het doorlaten van drugstransporten.

Staatssecretaris Snel zegt in reactie op het nieuws dat de Douane graag meewerkt aan onderzoeken naar integriteitsschendingen. Dat de top van de dienst zo'n onderzoek actief zou hebben gedwarsboomd, is 'zeer onwaarschijnlijk', zo stelt Snel.

De Douane had volgens Snel wel vragen bij de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd, en vroeg om een 'wetenschappelijke validatie'. De onderzoekers besloten daarop zelf de studie stop te zetten. Waarom zij dat deden, zegt de staatssecretaris niet te weten. Justitieminister Ferd Grapperhaus liet eerder weten dat de onderzoekers zich door de Douane en andere betrokken diensten tegengewerkt voelden.

Kamerleden reageren geschokt op het bericht van RTL Nieuws en willen snel uitleg van Snel en justitieminister Ferd Grapperhaus. "Wie deed welk onderzoeksvoorstel en wie blokkeerde het?", wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt weten. Hij vraagt een overzicht van alle integriteitsschendingen bij de Douane de afgelopen drie jaar. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen heeft "heel veel vragen" en wil over de zaak in debat.

VVD'er Helma Lodders spreekt van een 'bizar verhaal' en wil ook opheldering. "Criminelen lachen zo in hun vuistje."

Haar SP-collega Renske Leijten is snoeihard. "Dit is het zoveelste voorbeeld, bij zowel Financiën als Justitie en Veiligheid, dat er onderzoek binnen de diensten wordt gefrustreerd." Zij wil dat de onderzoekers het rapport kunnen afmaken en het rapport openbaar wordt gemaakt. Attje Kuiken (PvdA) vindt het "heel schadelijk dat een overheidsdienst zelf lijkt te verdoezelen en ondermijnen, in plaats van te helpen corruptie en ondermijning te bestrijden". De 'slappe' reactie van het kabinet irriteert haar.

Ook oppositiepartij PVV haalt hard uit. "Met deze bewindspersonen gaat Nederland de strijd tegen ondermijnende criminaliteit niet winnen", zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder, die zegt dat er sprake is van "onwil" bij Grapperhaus en Snel.

Bron: ANP

Rubriek: Douane

Informatiesoort: Nieuws

  287
Gerelateerde artikelen