De maatschap en eenmanszaak komen het meeste voor bij melkveehouders. Ongeveer een derde van de varkenshouders, melkveehouders en akkerbouwers kan echter beter in een bv dan in een maatschap of eenmanszaak ondernemen. Dat blijkt uit een analyse van Flynth voor vakblad de Boerderij.

Fynth maakte de analyse op basis van fiscale winsten van de afgelopen drie jaren. De vraag of de huidige rechtsvorm wel de goede was voor een agrarische ondernemer, had jarenlang niet zoveel prioriteit omdat volgens fiscalist Wolter-Jan Kistemaker melkveehouders door afschrijvingen van onder andere het melkquotum de fiscale winst flink konden drukken.

Voor het belastingadvieskantoor was dat een belangrijke reden om een keuzeschema samen te stellen waarmee de ondernemer kan bepalen welke rechtsvorm het beste bij een bepaalde situatie past.

De keuze voor de beste rechtsvorm is niet alleen een fiscaal/financiële. Met name beperken van de aansprakelijkheid kan een rol spelen. Zo geeft de bv meer commerciële uitstraling en kan het bedrijf of de eigenaren een bepaalde status geven, zo schrijft het vakblad. Op een speciale website is een heel artikel gewijd aan het onderzoek van Flynth.

Bron: Boerderij

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Ondernemingsrecht, Fiscaal ondernemingsrecht

Carrousel: Carrousel

Dossiers: Agro

  693
Gerelateerde artikelen