Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil graag de bestaande regeling voor dienstverlening aan huis voortzetten. Het is volgens hem onbetaalbaar om huishoudelijk personeel dezelfde rechten te geven als andere werknemers. Particulieren moeten dan belasting en premies gaan betalen, wat veel te duur is. En als de overheid het geld moet bijpassen, dan kost dat zo'n € 800 miljoen en zo'n groot bedrag heeft de overheid niet beschikbaar.

Dat meldt Telegraaf.nl.

Met de regeling voor dienstverlening aan huis kan men een huishoudelijke hulp in dienst nemen zonder belasting of premies te hoeven afdragen. Dit is echter in strijd met een verdrag van de internationale arbeidsorganisatie ILO, dat opdraagt tot gelijke rechten van huishoudelijk personeel.

Uit onderzoek van de adviescommissie-Kalsbeek blijkt dat dienstverlening aan huis in het zwarte circuit eindigt als het ILO-verdrag wordt toegepast. Het kabinet zal het verdrag daarom voorlopig niet naleven. De meederheid van de Kamer is het daarmee eens.

Wel zal het kabinet zorgen dat de regeling voor dienstverlening aan huis niet misbruikt kan worden voor alfahulpen. Alfahulpen verlenen huishoudelijke hulp aan ouderen en worden daarvoor betaald uit publieke middelen.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen