Belangenorganisatie ZZP Netwerk Nederland vindt dat gemeenten te makkelijk belastingschulden kwijtschelden van noodlijdende zzp'ers. Dat is niet rechtvaardig ten opzichte van de ondernemers die alles op alles zetten om wel belasting te betalen.

Voorzitter Jerry Helmers zegt dat niet alle zzp'ers geschikt zijn voor het ondernemerschap. Kwijtshelding van belastingschulden is dan in feite "een beloning voor slecht en weinig ondernemend gedrag", zo zegt hij in Binnenlands Bestuur.

Ongeveer een vijfde van de zzp'ers leeft onder de armoedegrens. Gemeenten zouden volgens Helmers kritischer moeten bekijken waarom een zzp'er onder de armoedegrens is geraakt voor ze overgaan tot kwijtschelding van bijvoorbeeld lokale belastingen. Helmers vindt dat ondernemers die wel hun verantwoordelijkheid nemen op deze manier worden gestraft voor hun goede gedrag.

In plaats van de regeling tot volledige kwijtschelding, ziet hij liever dat uitstel van betaling verleend wordt. Zo is het voor zzp'ers die willen inversteren mogelijk om hun betalingsverplichtingen over langere periode te spreiden.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

0

Gerelateerde artikelen