De Hoge Raad heeft onlangs geoordeeld dat een kaakchirurg te eenvoudig haar fiscaal ondernemerschap is ontzegd. Een verwijzingshof moet de ondernemersrisico's van de medisch specialist beter en vollediger beoordelen. Belastingadviseur Jos Sluijs van belastingadvieskantoor 216 Ceifer is optimistisch gestemd: 'De uitspraak steunt de ondernemerspositie van artsen die in maatschapsverband of als zelfstandige werken.'

De zaak gaat over een tandarts die in dienstverband bij een ziekenhuis de opleiding tot kaakchirurg volgt. Zij claimt het IB-ondernemerschap, maar de inspecteur, rechtbank en het hof ontzeggen haar deze status. Ze waren van mening dat onvoldoende was aangetoond dat ze zelf ondernemersrisico had gelopen. De arts stelde cassatie in bij de Hoge Raad. De Hoge Raad vindt dat Hof Arnhem Leeuwarden te snel heeft geoordeeld dat de arts niet als zelfstandige ondernemer valt aan te merken. 

Sluijs, die als adviseur de afgelopen jaren een aantal specialisten hierover bijstond, ziet in de uitspraak van de Hoge Raad een bevestiging van het standpunt dat de vorming van msb’s geen gevolgen heeft voor het zelfstandig ondernemerschap.

Msb's, medisch specialistische bedrijven, zijn om juridische en fiscale redenen opgericht omdat per 1 januari 2015 de integrale bekostiging werd ingevoerd, waarbij het wettelijk vastgesteld honorariumtarief en het bijbehorend declaratierecht voor de medisch specialist als vrij beroepsbeoefenaar verviel. Het merendeel van de medisch specialisten in vrij beroep zijn destijds samenwerkingsovereenkomsten aangegaan met ziekenhuizen en hebben zich lokaal georganiseerd in ongeveer 70 grote msb’s in Nederland.

Dat medisch specialisten niet meer rechtstreeks konden declareren bij de zorgverzekeraar leidde de afgelopen jaren tot discussies met de Belastingdienst over de zelfstandigheid van deze beroepsgroep.

Het recente arrest van de Hoge Raad ‘bagatelliseert’ volgens Sluijs 'het belang dat de Belastingdienst hecht aan het ontbreken van het declaratierecht bij medisch specialisten’ en ‘dwingt de Belastingdienst tot een evenwichtigere beoordeling van het zelfstandigheidscriterium’.

Bron: Medisch Contact

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

13

Gerelateerde artikelen