"Zzp'ers in de zorg en het onderwijs zijn vrijwel allemaal vrijgesteld van btw, waarom geldt dit voor de kinderopvang niet?" Die vraag stelt directeur Steven Lenderink van Tadaah in een brief aan demissionair minister Arie Slob (onderwijs). Tadaah is een dienstenplatform voor zzp’ers in de kinderopvang.

Sinds 2020 voert de fiscus het beleid dat freelance pedagogisch medewerkers (pm'ers) btw in rekening moeten brengen aan hun opdrachtgevers. Voor kinderopvangorganisaties die gebruik maken van freelancers is dit een vervelende kostprijsverhogende maatregel, zo stelt Lenderink in zijn brief.

Lenderink trekt de vergelijking met de btw-vrijstelling in Integrale Kindcentra (IKC’s). Wanneer scholen gebruik maken van diensten van kinderopvangorganisaties binnen IKC’s, is dat vrijgesteld van btw. "En waarom zou dat dan niet gelden voor de diensten van freelancers in de kinderopvang?" De directeur haalt de 'handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang' aan om zijn zaak te onderbouwen.

De werkzaamheden zelf van zowel kinderopvangorganisaties als onderwijsinstellingen zijn vrijgesteld van btw-afdracht. Dit geldt echter niet als zij samenwerken. Door de koepelvrijstelling zijn een aantal diensten van samenwerkingsverbanden binnen het onderwijs toch vrijgesteld van btw-heffing. Het ter beschikking stellen van personeel valt daar buiten. Als de organisaties personeel uitlenen in samenwerkingsverband, is dit in principe een btw-belaste prestatie.

De handreiking wijst in dat geval op de mogelijkheid om personeel niet uit te lenen, maar een arbeidsovereenkomst te sluiten met beide organisaties of een opdrachtovereenkomst tussen de kinderopvangorganisatie en de onderwijsinstelling. In die situaties hoeft namelijk geen btw te worden afgedragen.

Lenderink vindt dat deze constructie om btw te voorkomen ook van toepassing is op de freelancers waarvoor hij bemiddelt. "Er is geen sprake van het inkopen en (weder)verkopen van diensten, zoals bij uitzendorganisaties of veel freelance platformen het geval is. Er is immers geen rechtsrelatie tussen Tadaah en de zelfstandig pm'er, maar enkel tussen de opdrachtgevers en de opdrachtnemers."

Lees ook het thema Onderwijsvrijstelling: vrijgesteld van btw of toch belast?

Bron: Tadaah

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

20

Gerelateerde artikelen