Een 33-jarige man uit Almere is door fraudeopsporingsdienst FIOD aangehouden op verdenking van fraude met Covid-steunmaatregelen. Een 34-jarige verdachte uit Diemen is nog voortvluchtig. Er is vermoedelijk 650.000 euro aan subsidie ten onrechte uitgekeerd.

Er zou gefraudeerd zijn met steunmaatregelen TOZO, NOW en TVL door valse aanvragen in te dienen. De voortvluchtige verdachte uit Diemen deed alsof hij dertien medewerkers in dienst had, terwijl het bedrijf in werkelijkheid waarschijnlijk niet actief was en de man niemand in dienst had. Ook zou een aantal van de zogenaamde werknemers valse loonstroken hebben gebruikt om een hypotheek te krijgen. Zij worden nog verhoord. Daarnaast heeft de Diemenaar waarschijnlijk bedrijven opgericht om de steunmaatregelen te misbruiken.

De aangehouden man uit Almere zou de voortvluchtige als boekhouder hebben geholpen bij de vervalsingen in ruil voor een vergoeding.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) kwam de verdachten op het spoor in een strafrechtelijk onderzoek na meerdere meldingen en informatie uit een politieonderzoek. Beide mannen worden naast de fraude verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. Hun woningen en een bedrijfspand in Amsterdam zijn doorzocht en er is beslag gelegd op een aantal bezittingen en administratie.

Bron: FIOD

Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid, Strafrecht, Sociale zekerheid bijstand

Dossiers: Corona

Informatiesoort: Nieuws

  444
Gerelateerde artikelen