Criminologiestudente Licia Kersten bestudeerde dubieuze handelwijzen in de uitzendbranche. Conclusie van haar onderzoek is dat meer controle nodig is bij risicovolle ondernemingen.

Dat schrijft Managersonline.nl.

Regelmatig gaan kleinere bv's en particuliere eenmanszaken met opzet failliet om de belasting te ontduiken. De eigenaren starten vervolgens op een andere plek een nieuw kantoor. Volgens Kersten begaan deze ondernemingen vaak een herovertreding. Vooral laaggeschoolde uitzendkrachten zijn de dupe van deze handelwijze.

Sommige bureaueigenaren uit het onderzoek waren zich niet bewust van hun overtredingen. Ze beschikten wel over de vereiste certificaten, maar werden zelf opgelicht door uitzendkrachten die geen vergunning hadden om in Nederland te werken. Kersten concludeert dat de kans op herhaling bij deze onbewuste overtreders klein is.

Op dit moment worden alle bureaus die ooit een overtreding hebben begaan opnieuw gecontroleerd door de overheid. Volgens Kersten kan via een risicomodel beter in beeld worden gebracht bij welke bureaus de kans op herhaling groter is. De overheid kan de capacitieit voor herinspectie vervolgens op baseren op dit risicomodel.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen