De Poolse dochter van ING heeft zijn klanten jarenlang geholpen dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen. De sleutelspelers die deze kapitaalvlucht naar het Westen faciliteerden zijn twee obscure Nederlandse vennootschappen die bankierden bij ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING, melden het FD en Trouw.

Een en ander blijkt uit Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, die door de twee kranten zijn ingezien. De gegevens zijn in handen van het onderzoekscollectief International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarbij ook Trouw en onderzoeksplatform Investico zijn betrokken.

De Amerikaanse antiwitwasautoriteit FinCen waarschuwde in 2017 in een geheim rapport voor het zogenoemde Moscow Mirror Network, dat was opgezet om tientallen miljarden roebels naar het Westen te sluizen. Ook Amerikaanse grootbanken trokken al jaren geleden bij hun autoriteiten aan de bel over de verdachte megatransacties, die deels via Poolse ING-bankrekeningen liepen.

Bron: FD/Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

0

Gerelateerde artikelen