De Belastingdienst heeft voor de nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties een aantal nieuwe zaken gepubliceerd rond de vereiste overeenkomsten.

De VAR verdwijnt in 2016. Het transitieplan voor de invoering van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties van de staatssecretaris beschrijft de overgang van de oude naar de nieuwe manier van werken. Bij de nieuwe manier van werken kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruikmaken van algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen en individuele overeenkomsten.

Een aantal van deze overeenkomsten heeft de Belastingdienst al gepubliceerd. Nieuw zijn de markeringen die de Belastingdienst in de algemene modelovereenkomsten en de voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen aangebracht hebben.

De Belastingdienst heeft de artikelen gemarkeerd met de voorwaarden die van belang zijn bij het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten volgens deze voorwaarden werken als zij de overeenkomst gaan gebruiken en zij mogen ze daarom niet veranderen.

De andere artikelen kunnen wel worden aangevuld en aangepast voor een eigen situatie, als dat niet in strijd is met de gemarkeerde artikelen. Daardoor zijn deze overeenkomsten in meer situaties en voor meer partijen bruikbaar.

Binnenkort op de site van de Belastingdienst: hulp bij het opstellen van een overeenkomst

Vrijdag publiceert de Belastingdienst ook een overzicht van bepalingen die leiden tot het oordeel wel of geen dienstbetrekking. Dit overzicht kan men gebruiken bij het opstellen van een overeenkomst.

Zie verder op de website van de Belastingdienst:

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen