De regels voor kinderarbeid worden gemoderniseerd, verduidelijkt en aangescherpt. Door de wijzigingen krijgen kinderen meer mogelijkheden voor een bijbaantje en vakantiewerk. De voorwaarden voor werken in de horeca worden juist aangescherpt. Belangstellenden kunnen tot en met 10 juli 2024 reageren op de internetconsultatie.

De wijzigingen hebben gevolgen voor bijbaantjes en vakantiewerk voor kinderen tussen de 13 en 15 jaar oud. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen straks onder strikte voorwaarden op zondag werken. Op niet-schooldagen en tijdens vakantieweken mogen ze straks tot 20.00 uur werken in plaats van 19.00 uur.

Kinderen van 15 jaar mogen volgens dit voorstel op niet-schooldagen tot 20.00 uur werken. Tijdens vakantieweken mochten zij al tot 21.00 uur werken en op zondag.

Niet werken waar alcohol genuttigd wordt

De regels voor werk in de horeca door minderjarigen worden iets aangescherpt. Het voorstel is om kinderen tot 16 jaar niet meer te laten werken in een horecaruimte waar alcohol wordt of kan worden geschonken. Kinderen mogen dan alleen nog werken in een ruimte waar klanten niet kunnen komen.

De uitzondering voor 14- en 15-jarigen die een formele stage lopen in het kader van een vmbo-opleiding blijft bestaan. Daardoor blijven voor deze groep andere regels gelden tijdens hun stage dan voor regulier werk door 14- en 15-jarigen.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

109

Gerelateerde artikelen