"Een voor de hand liggende maatregel ontbreekt in het pakket van fiscale noodmaatregelen, namelijk de verruiming van de verliesverrekening. Een dergelijke verruiming kan ondernemingen namelijk wel een daadwerkelijke lastenvermindering opleveren in crisistijd."

Dat schrijft advocaat en fiscalist Anouk Koppelaar van Houthoff in het Financieele Dagblad. Koppelaar onderbouwt dit door een maatregel uit de laatste crisis in herinnering te brengen.

"Tijdens de kredietcrisis gold een verruimde 'carry back' tot drie jaren. Het was toen ook mogelijk om een verlies al te verrekenen voordat de aangifte over dat betreffende jaar was gedaan. Door deze tijdelijke maatregel konden ondernemingen een verzoek voor teruggaaf van vennootschapsbelasting doen indien uit de voorlopige jaarrekening al bleek dat winst uit voorgaande jaren gecompenseerd kon worden met het verlies van dat jaar."

De fiscalist vindt dat juist in deze voor ondernemers moeilijke tijd zo weinig mogelijk belemmeringen zouden moeten zijn om verliezen te compenseren met eerder gemaakte winsten en de eerder betaalde belasting terug te krijgen. Ze pleit in de krant dan ook voor een snelle uitbreiding van de verliesverrekeningsmogelijkheid.

Alle fiscale maatregelen voor het bedrijfsleven staan overzichtelijk bij elkaar in ons Dossier Coronavirus. Zie hiervoor de pagina's Belastingen formeel en Belastingen materieel.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Dossiers: Corona

1

Gerelateerde artikelen