Jarenlang waren WOZ-bureautjes een luis in de pels van gemeenten met hun gratis rechtshulp. Door een wetswijziging per 1 januari zijn ze driekwart van hun inkomsten kwijt. Met de reclamecampagnes is het afgelopen. De meeste bureaus moeten stoppen, andere werken alleen door voor betalende klanten, meldt De Telegraaf.

CDA-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale Zaken) besloot vorig jaar op verzoek van gemeenten om de WOZ-bureaus aan te pakken. De burgers kostte het niks, maar gemeenten waren circa 20 miljoen euro kwijt aan proceskostenvergoedingen. De bureaus kregen 600 euro per succesvol bezwaar, vanaf dit jaar is dat slechts 150 euro.

"Voor dat bedrag kan ik geen bezwaarschrift schrijven, in de taxatie duiken en een hoorzitting doen. We hebben wel tien medewerkers moeten laten gaan", zegt Jos Oosters van WOZ Consultants. Het bedrijf, dat samenwerkt met Vereniging Eigen Huis, is nu gestopt met gratis dienstverlening.

WOZ-bureaus zijn normaal goed voor bijna de helft van de bezwaren. "Die rechtsbescherming is weg, de gemeenten hebben gewonnen", meent Oosters.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Waardering onroerende zaken

Dossiers: Prinsjesdag 2023

632

Gerelateerde artikelen