Het kabinet is van plan om vanaf 2024 een nieuwe bronbelasting op dividendstromen naar belastingparadijzen in te voeren. Dat is weer een stap in de strijd tegen belastingontwijking, aldus staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe bronbelasting is aanvullend op de bronbelasting op rente en royalty’s vanaf 2021.

Met de bronbelasting worden betalingen naar landen die geen of te weinig belasting heffen door Nederland belast en wordt ook de doorstroom via Nederland tegengegaan. De maatregel gaat gelden voor geldstromen naar landen met een winstbelastingtarief van minder dan 9% en landen die op de EU-lijst van belastingparadijzen staan. Ook als Nederland met deze landen een belastingverdrag heeft. Vijlbrief werkt de maatregelen uit voor het einde van deze kabinetsperiode (maart 2021).

De effecten van de maatregelen tegen belastingontwijking worden momenteel waar mogelijk gemonitord. Uit monitoring van de effecten blijkt dat, anders dan eerder ingeschat, er toch grote dividendstromen zijn naar landen met een te laag belastingtarief. Uit de cijfers over 2018 blijkt dat dit bedrag inmiddels is opgelopen naar bijna 37 miljard euro. Dat vindt het kabinet onwenselijk en daarom neemt het kabinet het zekere voor het onzekere door naast de huidige dividendbelasting aanvullende maatregelen voor te bereiden om tegen te gaan dat in concernverband dividenden onbelast naar laagbelastende jurisdicties stromen.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Bronbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 2 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

  747
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen