Volgens Rechtbank Gelderland is voor het recht op aftrek op investering in zonnepanelen door een school doorslaggevend wat er feitelijk gebeurt met de opgewekte energie. Er bestaat slechts recht op aftrek voorzover de opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het net in het tijdvak van de investering.

X verzorgt basisonderwijs op verschillende locaties. Eiseres heeft op de daken van 7 locaties zonnepanelen laten plaatsen. Op basis van een inschatting van het belaste gebruik is 50% van de btw op de aankoopkosten in aftrek gebracht. In de overeenkomst met de energiemaatschappij is vastgelegd dat de energiemaatschappij de werkelijk benodigde energie zal leveren boven de zelf opgewekte energie. De energie die met de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt deels door de scholen zelf gebruikt.

Volgens Rechtbank Gelderland is voor het recht op aftrek doorslaggevend wat er feitelijk gebeurt met de opgewekte energie. Als alle energie tegen vergoeding aan het net wordt geleverd, dan worden de zonnepanelen voor 100% voor belaste handelingen gebruikt, zoals ook in het arrest Fuchs (HvJ ). De bewijslast daarvoor ligt bij eiseres. Aangezien eiseres niet weet hoe de teruglevering technisch verloopt, gaat de rechtbank ervan uit dat direct gebruikte energie niet aan het net wordt geleverd. Verder ontvangt eiseres alleen een vergoeding voor energie die na het eigen gebruik ‘over’ is. Als de zelf gebruikte energie aan het net zou zijn geleverd, dan ontving eiseres daar geen vergoeding voor. De rechtbank kan slechts een oordeel geven over het gebruik in het kwartaal van de investering in de zonnepanelen, maar heeft daarvoor geen concrete informatie van partijen. De aftrek van 50% blijft daarom in stand.

Lees ook het thema Recht op aftrek van de btw; wanneer en hoeveel?

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 15

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 9 maart

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen