Hof Amsterdam oordeelt dat gelet op omvang, gewicht en functie alleen een scootmobiel of een driewieler voor volwassenen op één lijn is te stellen met een niet-opvouwbare rolstoel.

X is houder van een bestelauto, die wordt gebruikt voor het vervoer van zijn inklapbare rollator en de auto is uitgerust met een chemisch toilet. X kan moeilijk lopen en is incontinent. In geschil is of X terecht het lage MRB-gehandicaptentarief voor de auto claimt. Zijn vorige bestelauto viel wel onder dit lage tarief. De locatie waar X staand werk verricht, ligt in een milieuzone, zodat hij een andere bestelauto moest aanschaffen. Volgens de inspecteur is het toilet geen hulpmiddel dat op één lijn is te stellen met een niet-opvouwbare rolstoel. Rechtbank Noord-Holland stelt de inspecteur in het gelijk. X gaat in hoger beroep.

Hof Amsterdam oordeelt dat gelet op omvang, gewicht en functie alleen een scootmobiel of een driewieler voor volwassenen op één lijn is te stellen met een niet-opvouwbare rolstoel. Het chemisch toilet heeft wezenlijk een andere functie en de inklapbare rollator kan ook in een gewone auto worden meegenomen. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Uitvoeringsregeling motorrijtuigenbelasting 1994 4a

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 24a

Instantie: Hof Amsterdam

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 23 november

Informatiesoort: VN Vandaag

181

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen