Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de enkele aanwezigheid van X bij de loods onvoldoende is om zijn betrokkenheid bij het voorhanden hebben van de onveraccijnsde sigaretten aan te nemen.

X heeft een groot rijbewijs en is door een Turkse kennis gevraagd om met zijn vrachtwagen wat spullen te vervoeren. Bij aankomst bij de betreffende loods is zijn opdrachtgever niet aanwezig. Later gaat X naar binnen en ziet dat politie er met sloffen sigaretten in de weer is. Volgens de inspecteur zijn er in totaal 11.330.000 onveraccijnsde sigaretten aangetroffen. In geschil is of aan X terecht een naheffingsaanslag accijns van € 2.700.052 is opgelegd.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de enkele aanwezigheid van X bij de loods onvoldoende is om zijn betrokkenheid bij het voorhanden hebben van de onveraccijnsde sigaretten aan te nemen. Een getuigenverklaring waaruit volgt dat X mogelijk een sleutel zou hebben van het betreffende deel van de loods, maakt dat niet anders. Dit vermoeden van slechts één getuige vindt namelijk geen steun in andere stukken en bij X is die sleutel ook niet aangetroffen. Het beroep van X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de accijns 51

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 3 juli

7

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen