Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X in verband met de verkrijging van de economische eigendom van de woning geen recht heeft op toepassing van het woningtarief. Uit de wet volgt namelijk dat de verkrijging van economische eigendom belast is met 8% overdrachtsbelasting.

X voldoet overdrachtsbelasting naar het tarief van 8% in verband met de verkrijging van 80% van de economische eigendom van een woning. De overige 20% economische eigendom en de juridische eigendom van de woning berusten bij een woningcorporatie. X huurt de overige 20% economische eigendom van de woningcorporatie. Volgens X kan zij gelet op doel en strekking van de wettelijke bepalingen aanspraak maken op het verlaagde tarief.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X in verband met de verkrijging van de economische eigendom van de woning geen recht heeft op toepassing van het woningtarief. Uit de wet volgt namelijk dat de verkrijging van economische eigendom belast is met 8% overdrachtsbelasting. De wetgever heeft volgens de rechtbank onder ogen gezien dat overdrachten van economische eigendom zich niet beperken tot zakelijke transacties. De wetgever heeft duidelijk bedoeld de verkrijging van alleen economische eigendom uit te zonderen van toepassing van het verlaagde tarief. Het gelijk is aan de inspecteur.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op belastingen van rechtsverkeer 14

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Editie: 1 september

Informatiesoort: VN Vandaag

503

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen