Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de aanschafkosten van het jacquet aftrekbaar zijn. Het jacquet is namelijk gekocht bij een speciale winkel voor ambtskleding en is vanwege de knopen en hoge sluiting specifiek geschikt voor een predikant.

De heer X is als predikant verbonden aan een Gereformeerde kerk. In 2013 koopt X een jacquet voor € 354. Dit jacquet gebruikt X voor de uitoefening van zijn ambt als predikant. In geschil is of de aftrek van de aanschafkosten terecht is geweigerd. Volgens Rechtbank Gelderland kan het jacquet niet alleen tijdens de predikantswerkzaamheden worden gedragen en is het dus geen werkkleding. Het jacquet is namelijk niet uitsluitend of bijna uitsluitend geschikt voor predikantswerkzaamheden. Weliswaar wordt een jacquet tegenwoordig niet vaak meer gedragen, maar het is niet ongebruikelijk dat het wordt gedragen bij onder meer huwelijksfeesten, begrafenissen en andere formele gebeurtenissen. X gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de aanschafkosten van het jacquet aftrekbaar zijn. Het jacquet is namelijk gekocht bij een speciale winkel voor ambtskleding en is vanwege de knopen en hoge sluiting specifiek geschikt voor een predikant. Deze herkenbare onderdelen maken dat het jacquet minder geschikt is voor privégebruik. De verklaring van X dat hij het jacquet ook nooit privé draagt, is aannemelijk. Van dagelijks (privé)gebruik, waarover in de wetsgeschiedenis wordt gesproken, is in ieder geval geen sprake. Het beroep van X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 10 juli

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen