Rechtbank Den Haag oordeelt dat sprake is van (voorwaardelijk) opzet, maar niet alle strafverzwarende omstandigheden zijn door de inspecteur aannemelijk gemaakt. De boetes worden daarom gehalveerd tot 150%.

X is volgens de inspecteur tot oktober 2014 houder van een verzwegen rekening bij de Zwitserse UBS Bank. In 2020 doet de FIOD een inval in zijn woning, waarbij ruim € 1,6 mln contant geld wordt gevonden. Bovendien blijkt uit aantekeningen van X dat hij vanaf 2008 elders over nog een 'geheim' vermogen van € 395.000 beschikt. In geschil zijn de (navorderings)aanslagen over 2015, 2016 en 2017, alsmede de 300% vergrijpboetes.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de aanslagen eerder te laag dan te hoog zijn. Er is sprake van (voorwaardelijk) opzet, maar niet alle strafverzwarende omstandigheden zijn door de inspecteur aannemelijk gemaakt. De boetes worden daarom verlaagd tot 150%. Wegens het overschrijden van de redelijke termijn wordt de boete van 2017 voorts gematigd met 15%. De beroepen van X zijn gegrond.

Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67d

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 1 april

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

13

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen