Rechtbank Gelderland oordeelt dat X niet de vereiste IB-aangiften heeft gedaan, zodat de bewijslast wordt omgekeerd en verzwaard. Bij een huiszoeking in de woning van X zijn namelijk baren zuiver goud aangetroffen, die volgens X waren onttrokken aan de vof zonder dit administratief te verantwoorden.

X is samen met zijn echtgenote in vof-verband actief in de goudhandel. De vof koopt tegen contante betaling sloopgoud in, dat na omsmelting wordt geëxporteerd naar Dubai. In Dubai worden er nieuwe sieraden van gemaakt, die de vof hier dan weer verkoopt. Om de vof voldoende cashflow te geven, verkoopt X zelf regelmatig sloopgoud tegen contante betaling. Volgens de inspecteur heeft X aldus 27 kilo goud met een waarde van € 1.023.330 verkocht zonder dit in zijn administratie te verantwoorden. In geschil zijn de navorderingsaanslagen in de IB-sfeer.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X niet de vereiste IB-aangiften heeft gedaan, zodat de bewijslast wordt omgekeerd en verzwaard. Bij een huiszoeking in zijn woning heeft de FIOD namelijk baren zuiver goud aangetroffen, die volgens X waren onttrokken aan de vof zonder dit administratief te verantwoorden. De schattingen van de inspecteur zijn echter niet redelijk door een rekenfout van circa 20%, zijnde de retourzendingen nieuwe sieraden naar Dubai. De aanslagen worden aldus verlaagd. Wegens het overschrijden van de redelijke termijn krijgt X een immateriële schadevergoeding van € 2000.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 12 januari

8

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen