Overcompensatie in de toeslagenaffaire, waarbij bijvoorbeeld een ouder een terugvordering van € 2000 heeft gehad en de forfaitaire vergoeding van € 30.000 ontvangt, volgt uit de gemaakte beleidskeuzes, en is geen misbruik. Dat antwoordt staatssecretaris De Vries op vragen van het Kamerlid Ephraim (Groep van Haga) over misbruik van de compensatieregeling hersteloperatie toeslagen.

Het komt ook voor dat ouders, die bij de eerste toets als gedupeerd zijn aangemerkt en de forfaitaire vergoeding hebben ontvangen, op basis van de integrale beoordeling toch niet gedupeerd blijken te zijn. Er is dan geen sprake van opzet of misbruik door de ouder, maar van een fout in de beoordeling. In die gevallen wordt de forfaitaire vergoeding niet teruggevorderd.

Er zijn meldingen gedaan van misbruik bij de hersteloperatie die op fraude kunnen wijzen. Op dit moment wordt een behandelkader en werkproces opgezet om deze meldingen centraal te verzamelen en te onderzoeken. Daarin wordt specifiek gekeken naar de juiste waarborgen bij het onderzoeken ervan. Indien fraude is vastgesteld, worden verdere stappen ondernomen, zoals het ontnemen van de status van gedupeerde of het terugvorderen van reeds ontvangen bedragen.

Ten aanzien van tussenpersonen met verkeerde bedoelingen wordt een melding gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM maakt een zelfstandige afweging over de behandeling daarvan op basis van de Wet Handhaving Consumentenbescherming (WHC).

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 24 juni

148

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen