Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv één hoofdprestatie verricht, de levering van een matras. De overige prestaties zijn bijkomende diensten die het fiscale lot van de hoofdprestatie delen.

X bv levert matrassen, boxsprings en gelijksoortige producten. Hiervoor heeft zij diverse showrooms en beschikt zij over verschillende websites. Klanten kunnen veertien dagen lang gratis proefslapen. Na deze periode moeten zij het afgenomen product betalen. Hierbij kunnen zij gebruik maken van cadeaubonnen. In geschil is hoe de handelingen die X bv verricht, het gelegenheid bieden tot proefslapen, de verstrekking van cadeaubonnen en de levering van matrassen, moeten worden gekwalificeerd. Ook is het toepasselijke BTW-tarief in geschil.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv één hoofdprestatie verricht, de levering van een matras. De overige prestaties zijn volgens de rechtbank bijkomende diensten die het fiscale lot van de hoofdprestatie delen. De door de klant betaalde vergoeding moet geheel worden toegerekend aan de levering van het matras en is belast met BTW. De rechtbank verwijst daarbij naar een eerdere procedure over dezelfde geschilpunten (Hof Arnhem-Leeuwarden, 8 januari 2019, nr. 17/01119, V-N 2019.14.1.3). De rechtbank verwijst voor het geschilpunt over de anti-allergene matrassen ook naar deze uitspraak. Nu X bv geen gegevens heeft overgelegd op basis waarvan kan worden vastgesteld welk gedeelte van de omzet betrekking heeft op de verkoop van anti-allergene matrasbeschermers, kan zij het verlaagde BTW-tarief niet toepassen. Het gelijk is aan de inspecteur.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 28 februari

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

  640
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen