Het rapport van de commissie van deskundigen over het burgerservicenummer in het btw-nummer voor eenmanszaken en zzp’ers, alsmede de reactie van de Autoriteit Persoonsgegevens, is door de Staatssecretaris van Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd.

De commissie van deskundigen heeft in haar rapport de conclusies van de Belastingdienst over de beperkingen van de uitvoerbaarheid en de risico’s van een korte termijn oplossing bevestigd. De commissie heeft een alternatieve variant bedacht, de factuurvariant. In de factuurvariant krijgen alle 1,3 miljoen eenmanszaken en zzp’ers een nieuw btw-nummer zonder (verwijzing naar het) burgerservicenummer. Het nieuwe nummer zijn zij verplicht te gebruiken op hun facturen en website. De Belastingdienst gebruikt dit nieuwe nummer bij de afhandeling van intracommunautaire transacties en bij de uitvoering van andere Europese regelingen. De Europese Commissie zal hier nog over ingelicht worden.

Voor de aangifte omzetbelasting en de overige communicatie tussen de Belastingdienst en de belastingplichtige blijft het reguliere btw-nummer in stand. Er komt een conversie-module voor omzetting van het oude naar het nieuwe nummer en vice versa. Voor 1 januari 2020 moeten alle eenmanszaken en zzp’ers een nieuw nummer hebben gekregen. Er komt een communicatietraject voor de implementatie van de nieuwe nummers.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft gereageerd op het rapport van de commissie en heeft aangegeven de factuurvariant een acceptabele oplossing te vinden. Daarnaast heeft zij een handhavingsbesluit genomen. In dit besluit wordt het de Minister van Financiën verboden om het burgerservicenummer na 1 januari 2020 nog in het btw-nummer te gebruiken.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

Editie: 21 december

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Carrousel: Carrousel

  3907
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen