Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat sprake is van een reële vernietigingsgrond. X bv slaagt er namelijk niet in om aan te tonen dat ten tijde van het sluiten van de overeenkomst sprake was van een onjuiste voorstelling van zaken.

E houdt de aandelen in belanghebbende, X bv. X bv houdt de aandelen in G bv, dat de aandelen houdt in H bv. X bv vormt samen met G bv en H bv een f.e. voor de VPB. B, de zoon van E, houdt de aandelen in F bv. F bv koopt in 2013 de helft van de aandelen in G bv van X bv, waardoor de f.e. eindigt. E overlijdt vervolgens in 2013. B is vanaf 11 juni 2015 enig aandeelhouder en bestuurder van X bv. In 2016 ondertekenen X bv en F bv, die beiden worden vertegenwoordigd door B, een vernietigingsverklaring in verband met de verkoop van de aandelen G bv. F bv stelt namelijk te hebben gedwaald, omdat B haar niet op de hoogte had gesteld van het feit dat enkele grote klanten van H bv hun relatie wilden beëindigen. Volgens F bv had zij bij een juiste voorstelling van zaken de aandelen G bv nooit gekocht. X bv stelt vervolgens dat er in 2014 en 2015 nog steeds sprake was van een f.e. De inspecteur weerspreekt dat er nog sprake is van een f.e.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat sprake is van een reële vernietigingsgrond. Volgens de rechtbank slaagt X bv er namelijk niet in om aan te tonen dat ten tijde van het sluiten van de overeenkomst sprake was van een onjuiste voorstelling van zaken. De verklaring van B, dat zijn vader, als bestuurder van X bv, wist dat enkele grote klanten de relatie zouden opzeggen, is namelijk onvoldoende bewijs om vast te stellen dat er sprake is van een onjuiste voorstelling van zaken. De rechtbank hecht aan deze verklaring geen waarde, omdat B ter zitting verklaart dat hij niet weet of zijn vader wist dat klanten zouden vertrekken. Verder wijst de rechtbank op het lange tijdsverloop tussen de aandelenoverdracht en de vernietigingsverklaring.

Lees ook het thema De holding in de btw

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 7

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Verbintenissenrecht

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 13 mei

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen