De Staatssecretaris van Financiën beantwoordt een aantal Kamervragen over diverse onderwerpen. Het gaat onder meer over de Belastingdienst zelf, over dubieuze buitenlandse jurisdicties en over de Panamapapers.

De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen over de 18e Halfjaarsrapportage Belastingdienst alsmede op de vragen die de Kamer op 8 september 2016 heeft gesteld over de brieven inzake de onbeantwoorde vragen tijdens het Algemeen overleg (AO) Belastingdienst en inzake het akkoord over de uitstroomregeling voor zover hij die niet reeds heeft beantwoord met zijn brief van 4 oktober 2016.

Op de vraag wat de stand van zaken is bij het opstellen van de (zwarte) lijst van jurisdicties die niet voldoen aan eisen van goed bestuur in belastingzaken en wat wordt verstaan onder de eisen van goed bestuur in belastingzaken, geeft hij het volgende antwoord: Het uitgangspunt van goed bestuur in belastingzaken is dat ook derde landen de wereldwijde standaard op het gebied van belastingzaken overnemen. Goed bestuur op belastinggebied is niet alleen van wezenlijk belang om grensoverschrijdende belastingfraude en -ontduiking te bestrijden, maar werkt ook versterkend in de strijd tegen het witwassen van geld, corruptie en de financiering van terrorisme. De lidstaten van de EU hebben in mei 2016 besloten om, naar aanleiding van de Panama papers, een lijst samen te stellen van niet coöperatieve jurisdicties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de volgende risico criteria: de mate van fiscale transparantie, schadelijke belastingconcurrentie en de participatie van deze jurisdicties aan het internationale proces om grondslaguitholling en winstverschuiving tegen te gaan. Deze criteria zijn objectief opgesteld om zo een gelijke behandeling van de jurisdicties te verzekeren en omdat op deze manier aan de jurisdicties duidelijk kan worden uitgelegd wat deze moeten doen om van de lijst af te komen. Deze criteria hebben geleid tot een lijst van risicojurisdicties die nader zullen worden onderzocht. Begin 2017 zal de Commissie een dialoog met deze jurisdicties opstarten om extra informatie te verkrijgen en, waar nodig, hen te bewegen tot aanpassing van hun belastingsystemen. Afhankelijk van de uitkomst beoordelen de lidstaten eind 2017 welke jurisdicties uiteindelijk op de lijst van niet-coöperatieve jurisdicties worden gezet.

Op de vraag over de aard van de 298 per 1 oktober 2016 geïdentificeerde belastingplichtigen in de Panamapapers van wie er 51% MKB-ers betreffen, antwoordt hij dat de MKB-ers die gevonden zijn betrekking kunnen hebben op Nederlandse geïdentificeerde DGA's, vennootschappen en ondernemingen. Omdat het onderzoek nog loopt, is nog niet duidelijk of er belastingen worden vermeden en welke belastingen dit zouden kunnen zijn. Over de samenwerking met de Panamese autoriteiten zegt hij het volgende: Er wordt in internationaal verband met Panama samengewerkt in het Joint International Tax Shelter Information and Collaboration (JITSIC) Network waarbij ook de Nederlande Belastingdienst is aangesloten. In het algemeen is de samenwerking met Panama in vergelijking met het verleden sterk verbeterd. Of de verbeterde contacten ook tot een (snellere) beantwoording van de verzoeken van de Nederlandse Belastingdienst zullen leiden, kan op dit moment nog niet worden vastgesteld.

Op de vraag wanneer de inventarisatie en het onderzoek naar alle links in de Panama Papers is afgerond, antwoordt hij dat het eerste deel van het onderzoek naar de links gericht is op het identificeren van personen en rechtspersonen en dat het begin 2017 afgerond zal worden. Het daarop volgende traject van beoordelingen zal in 2017 en mogelijk in 2018 voortgezet moeten worden. De doorlooptijden van dit proces zijn lang en moeilijk voorspelbaar. Dit heeft met name te maken met het ontbreken van de brondocumenten en het op moeten vragen van gegevens in het buitenland. Hierdoor is ook nog geen indicatie te geven van het resultaat en de omvang van de bedragen die gemoeid zijn met de links uit Panama Papers.

[Nieuwsbron][Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 15 december

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen