Hof Amsterdam oordeelt dat Tradman en/of TMF geen schadevergoeding hoeven te betalen aan de Staat omdat het door toedoen van hen niet meer mogelijk is om aanslagen op te leggen aan de vennootschappen van de broers Q.

TMF Holding bv en Tradman Netherlands zijn trustkantoren. Begin 2008 neemt TMF de aandelen van de dochtermaatschappijen van Tradman NL over. Tevens zijn sinds medio 2009 medewerkers van TMF de bestuurders van Tradman NL. De gebroeders Q zijn sinds eind 1993 tot eind 2006 klant van Tradman NL. De broers waren betrokken bij een groep van met elkaar verbonden vennootschappen die bijna allemaal failliet zijn verklaard en daarbij grote belastingschulden hebben achtergelaten. De Belastingdienst en de Staat zijn van mening dat Tradman en TMF onrechtmatig hebben gehandeld bij hun begeleiding van de gebroeders Q en hun vennootschappen omdat het door hun toedoen onmogelijk is geworden om nog aanslagen op te leggen.

Hof Amsterdam oordeelt dat Tradman en/of TMF geen schadevergoeding hoeven te betalen aan de Staat omdat het door toedoen van hen niet meer mogelijk is om aanslagen op te leggen aan de vennootschappen van de broers Q. Het hof overweegt daarbij dat het privaatrecht de Staat in beginsel niet de mogelijkheid biedt om misgelopen belastingen als schadevergoeding te vorderen van een derde wegens een door die derde gepleegde onrechtmatige daad. Het hof beslist verder nog dat de Staat alle ontbrekende op de zaak betrekking hebbende stukken uit de heffings- en invorderingsdossiers inzake Marsannay en Kooilust/Fenchurch binnen vier maanden moet overleggen. Deze stukken zijn van belang voor Tradman en TMF om zich te verdedigen tegen de stelling van de Staat dat Marsannay en Kooilust/Fenchurch (in enig jaar) in Nederland belastingplichtig waren. De juistheid van die stelling van de Staat kan van belang zijn voor de vraag of Tradman NL en/of TMF onrechtmatig hebben gehandeld.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Invorderingswet 1990 62

Invorderingswet 1990 58

Algemene wet inzake rijksbelastingen 53

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Invordering, Insolventierecht, Verbintenissenrecht

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 19 januari

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

31

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen