Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de keuze voor de koerslijst van Eurotax tot gevolg heeft dat ook bij de catalogusprijs (historische nieuwprijs) van een vergelijkbare auto van die koerslijst moet worden aangesloten. Het schadeverleden is niet zodanig dat een potentiële koper hierbij rekening zal houden.

X doet BPM-aangifte voor een Volvo XC70 3.0 T6 Summum. Deze is gemaakt voor de Amerikaanse markt en is gekocht op een internetveiling in Florida. De auto had schade aan de rechter voorzijde. Volgens X was de auto total loss. Een taxateur berekent de handelsinkoopwaarde op € 543 en X voldoet € 211 aan BPM. In het kader van een onderzoek door Domeinen heeft X de auto niet getoond. Vervolgens is geen rekening gehouden met een waardevermindering voor schade of het schadeverleden. In geschil is de naheffing van € 6525. Rechtbank Gelderland verlaagt de aanslag tot € 5208, omdat voor de handelsinkoopwaarde in onbeschadigde staat (alsnog) mag worden aangesloten bij de koerslijst Eurotax met verminderingen van 5% en 10% voor de markt- en dealersituatie. Er is geen waardevermindering wegens (actuele) schade toegestaan, maar wel een correctie van € 2000 voor het schadeverleden. Partijen gaan in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de keuze voor de koerslijst van Eurotax tot gevolg heeft dat ook bij de catalogusprijs (historische nieuwprijs) van die koerslijst moet worden aangesloten. Ondanks dat het een Amerikaanse versie is, mag worden aangesloten bij een koerslijstwaarde van een vergelijkbare auto die wel voorkomt in de koerslijst van Eurotax en de 15% correctie mag worden toegepast. De lagere CO2-uitstoot van de vergelijkbare auto is echter niet van toepassing. X maakt niet aannemelijk dat het schadeverleden zodanig is dat een potentiële koper hiermee rekening houdt bij inkoop. De inspecteur had € 6623 kunnen naheffen, wat meer is dan wat feitelijk is nageheven, zodat de uitspraak op bezwaar en de naheffingsaanslag stand houden. Het beroep van de inspecteur is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 7 februari

49

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen