Het noodpakket banen en economie wil ondernemers zo snel mogelijk hulp bieden. Er zijn bij de tot nu toe genomen maatregelen geen specifieke fiscale voorwaarden gesteld. Wel wil het kabinet belastingontwijking aanpakken. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.
De leden Gijs van Dijk, Moorlag en Nijboer (allen PvdA) hadden Kamervragen gesteld over de voorwaarden voor steun aan bedrijven. In de Fiscale Beleidsagenda en de brief van 23 februari 2018 (V-N 2018/14.3) zijn de maatregelen uitgewerkt om belastingontwijking aan te pakken. Het gaat onder andere om de implementatie van de bepalingen uit ATAD1 en ATAD2, de herziening van de rulingpraktijk en de invoering van een conditionele bronbelasting op renten en royalty’s per 1 januari 2021.
Daarnaast lopen er diverse nationale onderzoeken zoals de onderzoeken naar de toepassing van de deelnemingsvrijstelling en het arm’s lengthbeginsel in bepaalde situaties, en worden de aanbevelingen van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals bestudeerd. Het kabinet vindt dat overheidssteun zich in de regel niet verdraagt met het uitkeren van bonussen en dividenden, het inkopen van eigen aandelen en/of met ruime ontslagvergoedingen van het (top-)management.
Lees ook het Dossier Coronavirus over alle fiscale noodmaatregelen die het kabinet heeft getroffen.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht
Dossiers: Corona
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 18 mei