Licenties voor softwareproducten die gegevens uit een AED gebruiken voor feedback, diagnose of onderhoud, zijn belast met 21% btw. Dat meldt de Belastingdienst.

Een AED is een hartstimulator en is belast met het lage btw-tarief van 9%. Ook afzonderlijk geleverde toebehoren voor de AED zijn belast met 9% btw. Met het begrip ‘toebehoren’ worden producten bedoeld die speciaal voor de AED zijn bestemd én die nodig zijn voor de goede werking van het apparaat. Ook het plegen van onderhoud aan een AED is belast met 9% btw.

AED apparatuur kan worden uitgebreid met speciaal daarvoor ontwikkelde softwareproducten. Deze software kan het gebruik van het apparaat evalueren, helpt artsen om diagnoses te stellen en kan gebreken in het apparaat signaleren. De software beïnvloedt dus niet direct de werking van de AED. Bovendien verricht de software geen onderhoud aan de AED (dat wordt door technici gedaan), maar geeft alleen onderhoudssignalen. Het verstrekken van deze software is daarom belast tegen het btw-tarief van 21%.

Lees ook het thema Medische vrijstelling: vrijgesteld van btw of toch belast?

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  246
Gerelateerde artikelen