Ondernemers kunnen het komende half jaar tot de helft van nieuwe bedrijfsinvesteringen afschrijven en van de belasting aftrekken. Dit maakten minister Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Weekers (Financiën) vandaag bekend. VNO-NCW en MKB-Nederland reageren verheugd op deze maatregel, die op 1 juli 2013 ingaat en geldt tot het einde van dit jaar.

Regeling voor willekeurige afschrijvingen 

De aangekondigde maatregel geeft ondernemers nu wat lucht om te investeren, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens staatssecretaris Weekers heeft het bedrijfsleven juist nu een zetje nodig om te investeren: 'Van deze regeling profiteren niet alleen deze ondernemers, maar ook de Nederlandse economie als geheel.' Volgens Kamp levert het inkomens en banen op als ondernemers investeren in de economie. 

400 miljoen euro 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal van 2013 met bijna acht procent zijn gedaald. Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2013 zelfs een krimp van 10 procent. De maatregel van Kamp en Weekers levert het bedrijfsleven naar schatting een extra investeringsruimte op van zo'n 400 miljoen euro. 

Voorwaarden regeling 

Zowel bedrijven die vennootschapsbelasting als bedrijven die inkomstenbelasting betalen, kunnen gebruik maken van de regeling. Voorwaarde is dat de investering, bijvoorbeeld een machine, voor 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen. Zo niet, dan wordt de willekeurige afschrijving teruggenomen. Dankzij deze mogelijkheid hebben ondernemers die investeren een liquiditeitsvoordeel. 
 

Bron: VNO-NCW en MKB Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

3

Gerelateerde artikelen