Bij de organisatie GBTwente, die heffingen int voor tien gemeenten in Twente en de Achterhoek, zijn inderdaad gegevens van burgers gestolen. Cybercriminelen maakten de informatie buit na een cyberaanval op een bedrijf dat aanslagen, herinneringen en aanmaningen verstuurt voor het kantoor.

GBTwente zegt met de cybercriminelen afspraken te hebben gemaakt, zodat zij de gestolen gegevens verwijderen en niet zullen publiceren. "Daardoor is het aannemelijk dat het risico op misbruik is weggenomen", aldus de dienst. GBTwente meldt niet hoeveel losgeld er is betaald. Ook is het niet duidelijk hoe wordt gecontroleerd of de criminelen zich aan hun belofte hebben gehouden.

Ook van de gemeente Groningen zijn gegevens gestolen. "Er is nog niet bekend om welke en hoeveel gegevens het gaat, dat onderzoek loopt nu", meldt de gemeente dinsdag. Drinkwaterbedrijven WMD en Waterbedrijf Groningen bevestigen ook dat hun gegevens zijn buitgemaakt.

De dienstverlener, AddComm, bracht de digitale inbraak vorige week naar buiten. Toen was nog niet bekend of er inderdaad gegevens waren gestolen, wat voor gegevens het zouden zijn en van wie. Na verder onderzoek meldde het Amersfoortse bedrijf maandagavond dat gegevens van "een selecte groep" klanten waren gestolen. Namen noemde AddComm niet. GBTwente is nu de eerste organisatie die de diefstal van haar gegevens bevestigt.

Pensioenfonds PNO Media, energieleverancier Vattenfall, drinkwaterbedrijf Dunea en woningcorporatie Portaal melden dat gegevens van hun klanten niet blijken te zijn gestolen. Eerder hadden ze gemeld dat zij gebruikmaken van AddComm en dat ze daarom mogelijk ook waren getroffen door het datalek. Het bedrijf Infomedics, dat rekeningen verstuurt voor onder meer tandartsen, diëtisten en logopedisten, zegt ook dat er geen gegevens van klanten blijken te zijn gestolen.

Woningcorporatie Staedion zegt nog niets te hebben gehoord van AddComm. Andere klanten van het bedrijf hebben niets naar buiten gebracht. Dit geldt voor ABN AMRO, energieleverancier Essent, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, woningcorporaties Eigen Haard en Ons Huis en belastinginner RBG.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

238

Gerelateerde artikelen