Openbare bibliotheken gaan digibeten en mensen zonder computer helpen bij de belastingaangifte of andere zaken met de fiscus. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes tekende hiervoor donderdag een overeenkomst met de Koninklijke Bibliotheek in de openbare bibliotheek van Den Haag.

Belangstellenden kunnen zich bij bibliotheken aanmelden voor de cursus 'werken met de e-overheid'. Hier leren ze de basisvaardigheden zoals inloggen met hun persoonlijke digitale code DigiD. In de bibliotheek kunnen vervolgens zaken met de overheid online worden geregeld via een computer met gratis internet en printfaciliteiten.

In totaal zijn 1,6 miljoen Nederlanders nog niet vaardig genoeg om zaken met de overheid online te regelen of ze hebben niet de middelen hiervoor. ,,Dit is de doelgroep waar we ons op richten. Maar iedereen mag naar de bibliotheek komen om van de faciliteiten gebruik te maken'', aldus een woordvoerster van de Belastingdienst. In totaal zullen achthonderd vestigingen deze mogelijkheden aanbieden. Gemiddeld liggen deze gebouwen iets minder dan 2 kilometer van huis, waardoor ze voor iedereen goed bereikbaar zijn.

Daarnaast wordt er de komende jaren geregeld dat op 150 locaties belastingspreekuren komen voor hulp bij belasting- en toeslagzaken. De Belastingdienst heeft 1,9 miljoen euro uitgetrokken om mensen op deze manier te helpen bij overheidszaken om het verdwijnen van de blauwe envelop goed te maken.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen