Mensen die een zwart vermogen in het buitenland alsnog bij de fiscus willen melden, moeten opschieten. De boete wordt vanaf 1 juli verdubbeld van 60 procent van de ontdoken belasting naar 120 procent. Mogelijk volgen er nog meer stappen.
Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag bekend. Met de verdubbeling wil hij spijtoptanten aansporen zo snel mogelijk hun verstopte geld aan de belasting op te geven. Voor belastingontduikers die niets doen en tegen de lamp lopen, kan de boete nu al oplopen tot 300 procent.
 
Wiebes reageert met de stap op de recente onthullingen over het wegsluizen van geld via Panama (Panama Papers). De bewindsman wijst er verder op dat de Belastingdienst vanaf 2017 de bankgegevens van Nederlanders krijgt uit honderd landen. Dan sluit het net zich, stelt Wiebes. Volgens hem is door de wereldwijde maatregelen het verbergen van vermogens voor de fiscus niet meer mogelijk: ,,Illegale praktijken worden steeds moeilijker.''
 
,,De boodschap luidt: verstoppen kan niet langer. Het spel is klaar'', aldus de staatssecretaris. ,,Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Het wordt niet leuker.''
 
De boetes komen bovenop de belasting die met terugwerkende kracht over de afgelopen twaalf jaar betaald had moeten worden. Op dat bedrag wordt ook nog een rente berekend.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen