De Douane attendeert consumenten erop dat zij bovenop het bedrag van hun aankopen bij een in het Verenigd Koninkrijk (VK) gevestigde webshop ook btw moeten betalen over aankopen die € 22 of meer kosten. Over producten met een aankoopwaarde die hoger is dan € 150 betaalt de consument invoerrechten.

Veel mensen verwachtten dat Brexit invloed zou hebben op aankopen bij Britse webshops, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Douane. Toch denkt bijna een kwart van de respondenten dat de brexit geen gevolgen heeft op hun eigen shopgedrag. Zij verwachten evenveel aankopen te doen in Britse webshops, ook als er eventuele bijkomende kosten zijn.

Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane, vertelt erover: “Als gevolg van corona shoppen steeds meer mensen online. Ook bij Britse webshops. Daarom vragen we mensen nu rekening te houden met de veranderde regels over het betalen van btw en invoerrechten. Als je je hier niet van bewust bent, kan dit een vervelende verrassing zijn.”

De regels om iets te bestellen bij een Britse webshop zijn vanaf 1 januari 2021 hetzelfde als wanneer iemand iets bestelt buiten de EU, zoals in de Verenigde Staten of China. De btw en invoerrechten worden betaald aan de pakketbezorger, die daarvoor ook inklaringskosten rekent.

De btw-regels voor webshops gaan per 1 juli 2021 overigens wijzigen. Vanaf die datum moeten webshops van buiten de EU ook btw in rekening gaan brengen over pakketjes tot 22 euro. Voor Nederlandse consumenten betekent het dat het pakketje van buiten de EU 21 procent duurder wordt.

Lees ook het bericht Nieuwe btw-regels op stapel vanaf 1 juli 2021 voor de gevolgen die ondernemers in de e-commerce gaan ondervinden. Of bekijk de video van TaxVisions Nieuwe btw-regels voor e-commerce (login vereist).

 

Bron: Douane/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting, Douane

15

Gerelateerde artikelen