In de Verenigde Staten krijgen meer dan 10.000 mensen een brief van de belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS). Daarin staat een nadrukkelijke oproep om bezit in cryptovaluta, zoals de bitcoin, aan te geven.

In de brief verduidelijkt de IRS waarover de valutabezitters belasting moet betalen en wat de boetes zijn bij het niet naleven van de regels. De campagne werd aangekondigd via een persverklaring van de IRS. In de aankondiging wordt ferme taal gebruikt. "Belastingbetalers die hun belasting niet of onjuist aangeven, kunnen boetes en strafrente verwachten", schrijft de IRS. "In sommige gevallen kunnen belastingbetalers strafrechtelijk vervolgd worden." Zelf noemt 

Amerikaanse belastingbetalers moeten de winsten en verliezen uit investeringen in cryptovaluta opgeven in hun belastingaangifte. Onlangs kondigde de IRS aan om de fiscale regels rondom cryptovaluta aan te passen aan de eisen van de tijd.

Een van de manieren waarop de IRS erachter kan komen wie cryptovaluta heeft, is door middel van data-analyses. Aangezien elke transactie op een zogenoemde blockchain wordt vastgelegd, kan de IRS precies nagaan hoeveel iemand bezit. Wel zijn daarvoor identiteitsgegevens nodig die deze transacties aan iemand linken. Volgens de Wall Street Journal is cryptobeurs Coinbase een andere bron van de IRS. Dit beleggingsbedrijf moest midden 2018 de data van 13.000 gebruikers overdragen aan de belastinginstantie.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  446
Gerelateerde artikelen