Vandaag dient een kort geding bij de rechtbank in Maastricht van de Belastingdienst tegen de zelfverklaarde jurist Youri Plate (46). Dat meldt het AD. Plate is een drijvende kracht achter de groeiende beweging van autonome of soevereine mensen die weigeren om belasting, boetes en soms ook huur te betalen. 

Plate kreeg deze zomer al een dagvaarding van de Belastingdienst voor het kort geding. De eis is dat hij moet stoppen met zijn adviezen, zijn brieven en zijn video’s, op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag. "De Belastingdienst is de duizenden brieven van autonome mensen die weigeren te betalen beu", schrijft de krant.

In toenemende mate worden deurwaarders met mensen geconfronteerd die weigeren om belasting, boetes of huur te betalen omdat ze de Nederlandse overheid niet erkennen. Ze noemen zichzelf autonomen of soevereinen. Het gaat om duizenden mensen in Nederland. De Belastingdienst kreeg de afgelopen jaren meer dan negenduizend brieven van autonomen. 

Plate is een van de opvallendste personen van deze beweging en kreeg tijdens de coronapandemie enige bekendheid als anti-overheidsactivist. Nog tijdens de pandemie richtte de Limburger het Juridisch Kantoor Plate op terwijl hij geen juridische achtergrond heeft. Met het kantoor helpt hij autonomen tegen een vergoeding met het schrijven van brieven aan de Belastingdienst of deurwaarders.

Enige maanden geleden schreef het AD over een andere hulpbron voor autonomen, de website Autonoomtotaal.nl. Deze site ondersteunt belastingweigeraars eveneens met tips en adviezen.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

2295

Gerelateerde artikelen