De Belastingdienst loopt mogelijk vele miljoenen euro's aan btw-inkomsten mis door een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde onlangs dat beleggingsfondsen van vermogensbeheerders onder bepaalde voorwaarden zijn vrijgesteld van btw-betalingen.

De uitspraak volgt op een rechtszaak bij de Hoge Raad door vermogensbeheerders Wijs & van Oostveen (W&O) en NoordNederlands Effectenkantoor (NNEK). Zij wonnen een langslepende zaak tegen de fiscus, bevestigde advocaat Frank 't Hart na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

De rechtszaak draaide om het onderscheid tussen collectief en individueel vermogensbeheer. Wanneer sprake is van gemeenschappelijk vermogen komt een fonds in aanmerking voor btw-vrijstelling. Een andere voorwaarde voor btw-vrijstelling is dat een beheerder onder bijzonder overheidstoezicht staat.

Volgens advocaat 't Hart is hierbij een belangrijk element het gebruik van een zogeheten effectengiro door de vermogensbeheerders. "In deze zaken hebben klanten geen bezit en zeggenschap meer over beleggingen, maar een vordering op een stichting. Dat wordt aangeduid als essentieel kenmerk van een gemeenschappelijk beleggingsfonds."

De advocaat zegt dat consumenten kunnen profiteren omdat de kosten voor dienstverlening zullen dalen. "Het prijskaartje voor vermogensbeheerders wordt goedkoper en ze kunnen meer klanten aan zich binden."

Hoe groot het bedrag is dat de fiscus kan gaan mislopen door de uitspraak is volgens de advocaat moeilijk in te schatten. "Maar het is duidelijk dat het om veel geld gaat."

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Carrousel: Carrousel

6

Gerelateerde artikelen