Maar liefst 70,3% van de Nederlanders gaat voor een hogere overdrachtsbelasting en het in stand houden van de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer. In het ‘Lente-akkoord' is besloten de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer af te schaffen (forenzentaks) om daarmee een permanente verlaging van de overdrachtsbelasting te financieren. Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG blijkt echter dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegenstander is van deze uitruil.

Dat maakte BOVAG-directeur Koos Burgman bekend in de Nationale Autoshow op BNR. 'Maar liefst 70,3 procent van de Nederlanders wil dat de politiek het reiskostenforfait intact laat en de overdrachtsbelasting op 6% houdt. Zelfs van de mensen die aangeven op korte termijn te gaan verhuizen, ziet 67 procent liever dat de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer behouden blijft in plaats van een lagere overdrachtsbelasting.'

Uit het onderzoek van Multiscope en BOVAG blijkt dat de kiezer, en zelfs de huizenkoper, in elk geval totaal geen behoefte heeft aan een verlaagde overdrachtsbelasting ten koste van de onbelaste reiskostenvergoeding. Het onderzoek werd in de tweede week van september uitgevoerd onder 993 respondenten. Daarin werd gevraagd naar de mening van Nederland over de uitruil tussen de onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer en een lagere overdrachtsbelasting. De uitkomsten zijn gewogen naar de Gouden Standaard representatief voor de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 65 jaar.

Vooruitlopend op een definitieve aanpassing per 1 januari 2013 van de Wet op belastingen van rechtsverkeer 1970, keurde staatssecretaris Weekers van Financiën eind mei in een besluit al goed dat ook na 1 juli 2012 bij de verkrijging van een woning overdrachtsbelasting wordt geheven naar een tarief van 2%.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Dossiers: Prinsjesdag 2012

0

Gerelateerde artikelen