Volgens de Waarderingskamer wordt de WOZ-waarde van huizen door zeker 40% van de gemeenten verkeerd bepaald. Vooral de gemeente Amsterdam blundert.

Dat meldt de Volkskrant. De Waarderingskamer cotroleert of gemeenten de Wet WOZ juist toepassen. Uit hun onderzoek blijkt dat veel gemeenten tekort schieten bij het bepalen van de WOZ-waarde van huizen. Het gaat mis bij onder meer taxaties, bezwaarafhandeling en gegevensuitwisseling.

Uit de WOZ-waarde wordt afgeleid hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) een huiseigenaar moet betalen. Wordt de waarde van een huis te laag vastgesteld, dan betaalt de eigenaar te weinig. Wordt de waarde te hoog bemeten, dan betaalt de eigenaar juist weer te veel. Vooral Amsterdam maakt volgens de Waarderingskamers blunders op dit gebied. Het ict-systeem is verouderd, waardoor identieke huizen op tienduizenden euro's verschil worden getaxeerd en ozb-aanslagen helemaal niet juist meer zijn.

Ongeveer zesduizend Amsterdammers hebben in de eerste helft van dit jaar bezwaar aangetekend, ruim de helft van deze bezwaren werd toegezegd. Amsterdammers die niet binnen zes weken lieten weten het niet eens te zijn met de aanslag, hebben geen recht meer op compensatie. Als de omstandigheden niet voor 2015 ten goede worden aangepast, mag Amsterdam volgens de Waarderingskamer een jaar lang geen ozb meer vorderen. In dat geval loopt de gemeente zo'n 160 miljoen euro mis.

Ubo Kock, wethouder van Financiën, vindt het daarom hoog tijd voor een ingrijpende reorganisatie. Alle panden in de stad worden opnieuw getaxeerd. Er wordt een app geïntroduceerd waarin huizeneigenaren hun gegevens kunnen beheren. Ook wordt de organisatie van de gemeentelijke belastingdienst verbeterd. Hans de la Porte van de Vereniging Eigen Huis is opgetogen over de aanstaande verbeteringen. Hij kreeg al veel klachten van Amsterdamse leden.

De Waarderingskamer geeft aan dat niet alle gemeenten de zaken zo slecht op orde hebben. Bij zo'n 10 procent moet wel direct worden ingegrepen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Waardering onroerende zaken

1

Gerelateerde artikelen