Nadat de huizenprijzen in de eerste maanden van dit jaar op kwartaalbasis al daalden - 2,1 procent volgens cijfers van de NVM - zijn er tekenen zichtbaar die wijzen op een verdere afkoeling van de koopwoningmarkt. Het aanbod bestaande woningen is sinds januari met 67 procent toegenomen, terwijl het aantal verkopen achterblijft, zo blijkt uit cijfers van huizenplatform Funda. De betaalbaarheid staat dankzij de gestegen prijzen en hogere rente onder druk, meldt het AD.

Al vijf maanden op rij ziet Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren van Nederland, het aantal bezichtigingen dalen. In de periode april-juni vorig jaar waren er gemiddeld nog 13,1 bezichtigingen per woning. De afgelopen maanden waren dat er 7,8. In plaats van zes biedingen per woning vorig jaar, zijn dat er nu 4,6 gemiddeld, schrijft de krant.

Er wordt ook minder overboden, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar juni gebeurde dat bij 88,3 procent van de verkochte huizen (een record) en deze maand bij 70,9 procent. Bijna een op de drie huizen wordt momenteel bij Makelaarsland op of onder de vraagprijs verkocht. En áls er al wordt overboden, dan is dat met een minder groot verschil ten opzichte van de vraagprijs, stelt het kantoor, dat duizenden huizen per jaar verkoopt.

Bron: AD

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

Informatiesoort: Nieuws

  639
Gerelateerde artikelen