Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is net als De Nederlandsche Bank voorstander van een verhuizing van het woningbezit en de daaraan gekoppelde schulden van box 1 naar box 3. Het instituut hamert daar opnieuw op in een recent rapport over de Nederlandse economie. Het IMF vindt al langer dat Nederlandse huiseigenaren nog te veel belastingvoordelen genieten.

Het fonds stelt ook voor om het eigenwoningforfait geleidelijk aan te gaan verhogen (terwijl op Prinsjesdag juist is besloten om voor 2022 het forfait te stabiliseren of zelfs te verlagen). Om de hoge woningschuld in ons land te beperken is daarnaast een verdere verlaging van de loan-to-value-ratio's bij hypothecaire kredietverlening welkom, schrijft het instituut.

De onderzoekers van het IMF opperen verder om toeslagen in te stellen voor de uitstoot van CO2 in de energiesector. Ook zou het belangrijk zijn om emissies in de landbouw harder aan te pakken. Wel vinden de deskundigen het belangrijk dat kwetsbare huishoudens worden beschermd tegen oplopende kosten door de CO2-beprijzing.

Bron: IMF

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

43

Gerelateerde artikelen