Waarom is de 'm-status', de maatschappelijke onderneming, alleen toegankelijk voor de bv en ook niet voor de stichting en coöperatie? Dat vraagt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zich af in een reactie op de internetconsultatie over een aanzet tot een wettelijke regeling voor een besloten vennootschap met maatschappelijk doel (BVm). De consultatietermijn is inmiddels verstreken.

De notarissen wijzen op de belangrijke maatschappelijke economische rol die ook de stichting en de coöperatie (kunnen) vervullen. "Stichtingen en coöperaties worden al van oudsher gebruikt om sociale en maatschappelijke activiteiten te ondernemen. De bv als enige rechtsvorm doet afbreuk aan de vrijheid van rechtsvormkeuze. In diverse sectoren worden kapitaalvennootschappen zoals de bv bovendien niet direct geïdentificeerd met maatschappelijke of sociale initiatieven of zelfs uitgesloten."

De adviescommissie van de KNB staat overigens achter de keuze van het kabinet om geen nieuwe rechtsvorm in het leven te roepen voor de maatschappelijke bv en geen afzonderlijke 'BVm-wet' in te voeren. "Verwerking van de regeling als een aparte afdeling van Boek 2 BW ligt meer voor de hand." De commissie merkt verder op dat een nauwkeurige en operationele omschrijving van de maatschappelijke onderneming of maatschappelijk ondernemerschap in het consultatievoorstel ontbreekt.

Eerder was ook de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) kritisch op het voorstel. De belastingadviseurs hebben voorgesteld om een zekere mate van fiscale faciliteiten open te stellen voor de BVm.

Bron: KNB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Fiscaal ondernemingsrecht, Ondernemingsrecht

3

Gerelateerde artikelen