Vandaag heeft het kabinet het belastingpakket 2019 aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieronder staan alle maatregelen voor particulieren op 1 rij.

    • Het stelsel met vier schijven wordt vervangen door een tweeschijvenstelsel.
      De inkomstenbelasting wordt vanaf 2021 berekend over twee schijven in plaats van vier en het belastingpercentage per schijf gaat omlaag. Daardoor wordt het ook minder belangrijk of het inkomen door 1 of 2 personen in een huishouden wordt verdiend. Het basistarief wordt in 2021 37,05% en het toptarief 49,50%. In 2019 wordt het tarief van de huidige eerste schijf 36,65% en de tweede en derde schijf 38,10%.

    • Hogere algemene heffingskorting
      De algemene heffingskorting is een korting op de inkomensbelasting en premie volksverzekeringen. De korting is afhankelijk van het inkomen: hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting. Door de algemene heffingskorting te verhogen neemt het besteedbaar inkomen toe met maximaal € 184 per jaar. Dit geldt voor mensen met een inkomen tot € 50.000 per jaar. In de aanloop naar Prinsjesdag heeft het kabinet de heffingskorting in 2019 met € 44 extra verhoogd om de koopkracht te verbeteren voor met name lage inkomens en uitkeringsgerechtigden. Dit komt bovenop de verhoging van € 140 uit het regeerakkoord.
    • Hogere arbeidskorting
      Door een verhoging van de arbeidskorting gaat werken meer lonen. Door de introductie van een nieuw en hoger opbouwtarief wordt het daarbij voor inkomens tot € 35.000 aantrekkelijker om meer uren te gaan werken. Deze groep houdt door de hogere arbeidskorting netto meer over van het extra inkomen.
    • Verlaging tarief aftrekposten voor hogere inkomens
      De hypotheekrenteaftrek voor inkomens in de hoogste schijf wordt al geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2020 gaat dit sneller. Vanaf 2023 zijn de aftrekbare kosten eigen woning nog maximaal aftrekbaar tegen 37,05%. Dat is nu nog 49,5%. Met de opbrengst van de maatregel wil het kabinet het eigenwoningforfait verlagen. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van de woning waarover belasting moet worden betaald. De tarieven voor een aantal andere aftrekposten, zoals de giften en partneralimentatie voor deze inkomens wordt ook vanaf 2020 afgebouwd. Ook deze aftrekposten zijn vanaf 2023 nog maximaal aftrekbaar tegen 37,05%.
    • Verhoging lage btw-tarief
      Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Dat betekent dat op iedere 100 euro aan boodschappen er 2,83 euro btw bijkomt. Deze verhoging geldt per 1 januari 2019.
    • Vrijwilligersvergoeding omhoog
      Vanaf 1 januari 2019 kunnen vrijwilligers een belastingvrije vergoeding krijgen van maximaal € 170 per maand of maximaal € 1.700 per jaar. Nu is deze vergoeding nog € 150 per maand of maximaal € 1.500 per jaar. Hieronder valt ook betaling in natura, zoals een voetbalshirt. Onkosten worden ook boven dit bedrag nog steeds vergoed, maar moeten worden aangetoond. Vrijwilligers betalen over de vergoeding geen belasting en premie volksverzekeringen. Ook de organisatie waarvoor de vrijwilliger werkt, betaalt hierover geen premies werknemersverzekeringen. Met deze maatregel wil het kabinet vrijwilligerswerk stimuleren.
    • Bijtelling fiets van de zaak
      Werknemers die een fiets van de zaak privé mogen gebruiken (bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen of het ophalen van de kinderen) of voor het woon-werkverkeer krijgen te maken met de bijtelling. Dat betekent dat 7% van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij het inkomen wordt bijgeteld. Voor wie met de (elektrische) fiets naar het werk wil, kost dit een werknemer bij een inkomen van € 35.000 en een elektrische fiets van € 2000 vanaf 2020 minder dan € 5 per maand.
    • Belasting op aardgas omhoog, elektriciteit goedkoper
      Het tarief in de 1e schijf voor energiebelasting voor aardgas gaat met € 0,03 per m3 omhoog. Elektriciteit gaat met € 0,0072 per kWh omlaag. De meeste huishoudens blijven met hun energieverbruik binnen deze 1e schijf.

 

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2018

Carrousel: Carrousel

31

Gerelateerde artikelen